Oszukane Rogaliki z mirabelką
Dziś pewnie większość postów na blogach zacznie się od zdania "Zamykam bloga" a dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam do ich przygotowania ani grama cukru i również były świetne - oczywiście za sprawą pysznego dżemu) i szybkie, dlatego polecam każdemu!
Składniki:
- 470 g mąki + 70 g mąki do obsypania
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- słoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite
Sposób przygotowania
470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki.
Miękkie masło rozcieramy.
Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni układamy na górze wieży i pozostawiamy nie posmarowany masłem, za to obsypany mąką.
Wieżę rozpłaszczamy, a następnie cienko rozwałkowujemy - w razie potrzeby lekko podsypujemy mąką. Cienko rozwałkowane ciasto składamy w kopertę i ponownie wałkujemy - czynność tą powtarzamy kilkakrotnie ( około 3-4 razy).
Przygotowane ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 25 minut - mniej więcej tyle zajęło mi posprzątanie kuchni i nagrzanie piekarnika.
Po tym czasie ciasto ponownie cienko rozwałkowujemy - na około 0,5 cm - tworząc duże koło, które następnie dzielimy na 12 albo 16 części - w zależności od tego jak duże chcemy otrzymać rogaliki. Na każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy - układając je kolejno obok siebie w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem albo smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy około 25 minut w 180`C - do zarumienienia.
Idealne! ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie rogaliki z dżemem truskawkowym :D
OdpowiedzUsuńOd rana już zostałam wkręcona ; p
cudne :) ja robię z różnymi dżemami, ale mirabelki też mogą być :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika