Oszukane Rogaliki z mirabelką


Dziś pewnie większość postów na blogach zacznie się od zdania "Zamykam bloga" a dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam do ich przygotowania ani grama cukru i również były świetne - oczywiście za sprawą pysznego dżemu) i szybkie, dlatego polecam każdemu!


Składniki:

  • 470 g mąki + 70 g mąki do obsypania
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • słoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite 

Sposób przygotowania
470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki.

Miękkie masło rozcieramy.

Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni układamy na górze wieży i pozostawiamy nie posmarowany masłem, za to obsypany mąką.

Wieżę rozpłaszczamy, a następnie  cienko rozwałkowujemy - w  razie potrzeby lekko podsypujemy mąką.  Cienko rozwałkowane ciasto składamy w kopertę i ponownie wałkujemy - czynność tą powtarzamy kilkakrotnie ( około 3-4 razy).
Przygotowane ciasto wstawiamy do zamrażalnika na około 25 minut - mniej więcej tyle zajęło mi posprzątanie kuchni i nagrzanie piekarnika.

Po tym czasie ciasto ponownie cienko rozwałkowujemy - na około 0,5 cm - tworząc duże koło, które następnie dzielimy na 12 albo 16 części - w zależności od tego jak duże chcemy otrzymać rogaliki. Na każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy - układając je kolejno obok siebie w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem albo smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy około 25 minut w 180`C - do zarumienienia.










Komentarze

  1. Lubię takie rogaliki z dżemem truskawkowym :D
    Od rana już zostałam wkręcona ; p

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne :) ja robię z różnymi dżemami, ale mirabelki też mogą być :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!