Makaron Boloński


Poniedziałek zaczynam na blogu obiadowo. Nie wiem czy kojarzycie jak mówiłam Wam, że wybieram się na warsztaty marki Pudliszki w stylu włoskim. W trakcie kilku godzinnego spotkania w cudownej atmosferze panującej w placówce Cook Up'u poznałam i spotkałam się z wieloma fascynującymi blogerami. A to wcale nie było najlepszym punktem warsztatów! A co było? Oczywiście jedzenie. Przygotowaliśmy nie tylko pyszną soczewicową zupę (zakochałam się w niej bez pamięci), ale również krewetki z czarnym ryżem, tiramisu i cudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity. Polecam wszystkim zabieganym uwielbiającym prawdziwe włoskie smaki. A i jeszcze jedno, pamiętajcie - włoska kuchnia nie zawsze musi być przesadnie zielona i nie zawsze bazyliowa. :)



Składniki na 4 porcje 
  • Mała marchewka
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  • Mała cebulka
  •  ½ liścia selera naciowego 
  • 500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa
  •  ząbek czosnku 
  •  kilka listków tymianku i szałwii
  • duże opakowanie makaronu pappardelle 
  • 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny ser) 
  •  sól, pieprz 
  •  ¼ szklanki mleka
  •  szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania: 
Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo robimy z marchewką i selerem naciowym. Całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażamy następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek – chwilę wcześniej podsmażamy czosnek z ziołami nadając tym samym oliwie dodatkowy aromat – przed wrzuceniem mięsa zioła zdejmujemy. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość zalewamy mlekiem i bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10 minut w razie potrzeby dolewając bulionu.

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny ser) ścieramy na małych oczkach i odstawiamy. 

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy odcedzony makaron, dodajemy trochę parmezanu i natki pietruszki i całość mieszamy

Na talerze wykładamy wymieszany z mięsem i ziołami makaron, wierzch posypujemy dla smaku serem – niekoniecznie. Całość dekorujemy ziołami. 
Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!