Francuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami


Zrobiłam sobie tygodniowy urlop :) Przepraszam za tą chwilową przerwę w eterze. Mam nadzieje, że korzystaliście z innych pysznych przepisów zamieszczonych na blogu. Dziś przygotowałam dla Was wpis bardzo słodki - choć bez cukru, chrupiący i soczysty, a co najważniejsze, barrrrrdzo prosty! Zapraszam na francuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakości
  • słoiczek dżemu mirabelkowego / świeżych mirabelek
  • jabłko
  • ¼ szklanki mleka

Sposób przygotowania:
Płat ciasta wykładamy na oprószony mąką blat i kroimy na równe części – 12 dużych albo 16 średnich lub 24 małych. Jabłko obieramy i kroimy na drobne kawałeczki.

Na środku każdego kawałka układamy łyżeczkę ( na małych kawałka pół łyżeczki ) dżemu mirabelkowego lub kilka świeżych mirabelek i łyżeczkę pokrojonych jabłek, następnie wszystkie boki zlepiamy i układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce piekarnika.

Wierzch smarujemy lekko pędzelkiem zamoczonym w mleku.
Wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 -20 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Do momentu aż nabiorą złotego koloru. Studzimy na blaszce.
Smacznego!




Komentarze