Biszkopt makowy z kremem z białej czekolady


Macie jakieś ulubione ciasto z kremem? Ja w sumie jakoś za nimi nie przepadam, te maślane kremy wydają mi się za ciężkie, te z bitej śmietany, za  mało trwałe. Ale powiem szczerze, że ten przepis na krem z białej czekolady wyszedł mi całkiem fajnie :) Sam biszkopt jest świetny, nawet bez żadnych dodatków, jednak ten krem w połączeniu z ciastem sprawia, że na jednym kawałku ciężko zakończyć. Dodatkowo wypiek ten zyskuje samym wyglądem. Nada się idealnie na rodzinne spotkania przy stole. Zapraszam na biszkopt makowy z kremem z białej czekolady.

Składniki na krem:
  • szklanka mleka
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 60 g cukru
  • 200 g masła
  • 140 g białej czekolady dobrej jakości
  • bita śmietana

Składniki na biszkopt makowy
  • 7 białek
  • 7 żółtek
  • 150 g cukru
  • 150 g maku
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy - gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka które łączymy z resztą masy.

Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą, makiem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła.
Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut.
Studzimy w formie.

Masło, cukier i mleko wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kawałki białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Po paru minutach krem przekładamy do miski, dodajemy 1/3 mleka w proszku i miksujemy co jakiś czas dodając resztę mleka w proszku.
Gdy masa będzie jednolita przykrywamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie biszkopt kroimy wzdłuż, tworząc dwa równe blaty które nasączamy herbatą. Na jeden z blatów wykładamy ¾ kremu z białej czekolady, następnie przykrywamy go drugim blatem, którego wierzch pokrywamy resztą kremu. Wstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej godzinę, choć można na całą noc. Kroimy na równe kawałki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Wierzch ciasta dekorujemy kleksem ubitej śmietanki.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty