Babka makowo-kawowa
"Święta coraz bliżej, dlatego na blogach zaczęła się przedświąteczna gorączka. Macie już zaplanowane tegoroczne wypieki? Co planujecie w tym roku zaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy. Aby przełamać smak dorzuciłam do niej mak, który sprawia, że przyjemnie się chrupie. Skuście się na nią. Warto!
Składniki:
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1/2 szklanki maku
- 3 łyżki kawy
- 4 jajka
- 30 g m ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Obie mąki wsypujemy do miski, przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ale kusisz! Ta babka musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńświetna! lubię makowe wypieki. wtedy te drobinki tak fajnie bawią się na języku...
OdpowiedzUsuń