Babka makowo-kawowa


"Święta coraz bliżej, dlatego na blogach zaczęła się przedświąteczna gorączka. Macie już zaplanowane tegoroczne wypieki? Co planujecie w tym roku zaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy. Aby przełamać smak dorzuciłam do niej mak, który sprawia, że przyjemnie się chrupie. Skuście się na nią. Warto!


Składniki:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 3 łyżki kawy
  • 4 jajka
  • 30 g m ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Obie mąki wsypujemy do miski, przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.

W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!






Komentarze

  1. Ale kusisz! Ta babka musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna! lubię makowe wypieki. wtedy te drobinki tak fajnie bawią się na języku...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!