Zapiekane kajzerki z jajkiem

Sobotnie, leniwe śniadanie, przy którym właściwe nic nie trzeba robić? Czemu nie! Wystarczy kajzerka, jajka i ulubione dodatki, które mamy w pobliżu, do tego nagrzany piekarnik i tyle. Szybko, prosto, bez kłótni o to kto ma robić dziś śniadanie - ono robi się praktycznie samo. Znajdą się chętni, prawda? :) Szczególnie w Dzień Kobiet, może dostaniemy śniadanie do łóżka :) - choć osobiście uważam, że takie śniadania powinny być na porządku dziennym Panowie ;)

Składniki:
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • 15 dag ulubionej szynki
  • łodyżki szczypiorku
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180`C
Na samym początku przygotowujemy pucharki – kajzerkom odcinamy wierzch, następnie wydrążamy środek, lekko ugniatając spód. Na dno każdej bułki wsypujemy pokrojoną na drobno szynkę i szczypiorek. Ostatnim krokiem jest wbicie do każdego pieczywa po jednym jajku.

Tak przygotowane pucharki wstawiamy do piekarnika na około 5-7 minut – do momentu ścięcia się jajka. Przed podaniem posypujemy je solą i pieprzem, a także drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!


edit::: Bułeczki, po przekrojeniu można najpierw umoczyć w zimnym mleku - wtedy bułki będą miękkie i chrupiące :)







Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!