Tarta orange curd
Ten przepis bardzo długo czekał na publikacje. Jednym z powodów były zdjęcia, które nie oddają smaku i rzeczywistego wyglądu tego wypieku. Ale ostatecznie uznałam, że w najbliższym czasie nie będę powtarzała tej tarty, bo nie miał by kto jej zjeść, a ciasto jest mimo wszystko godne uwagi, :) więc musicie zadowolić się tymi zdjęciami robionymi pod osłoną nocy i uwierzyć na słowo, że ciasto wychodzi bardzo aromatyczne i nadaje się na nie jedno przyjęcie :)
Składniki:
- 200 ml soku pomarańczowo-mandarynkowego ( 2 pomarańczki 2 mandarynki)
- 5 jaj
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- łyżka ekstraktu pomarańczowego
Kruche ciasto:
- 400 g mąki
- 120 g cukru
- 150 g masła
- 2 jajka
Dodatkowo
- 3 pomarańczki
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
Mąkę razem z cukrem, mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy pokrojone na małe
kawałki masło i zagniatamy, następnie dodajemy jajka, całość szybko
zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na
około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy spód formy do
pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20
minut.
Orange curd
Do wysokiego rondelka wrzucić masło, gdy się rozpuści dolać sok pomarańczowo-mandarynkowy, cukier puder i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać a następnie dodać roztrzepane w oddzielnej miseczce jajka. Masę gotować do momentu zgęstnienia. Ostudzić co jakiś czas mieszając.
Na ostudzony kruchy blat wylewamy orange curd i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Pomarańczki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, którymi dekorujemy wierzch tarty. Podajemy z kleksem śmietanki albo lodami śmietankowymi.
Smacznego!
pycha, uwielbiam ten krem:)
OdpowiedzUsuńCudna i do tego w takim optymistycznym kolorze :)
OdpowiedzUsuń