Szybkie batoniki bez pieczenia


Czy Wy również macie tak, ze musicie w ciągu dnia mieć pod ręką coś do przekąszenia? To moja największa bolączka, szczególnie na uczelni gdy zajęcia trwają od 10 do 17 - i gdyby trwały bez przerwy pewnie nie byłoby to tak uciążliwe, jednak w związku z tym, ze pomiędzy zajęciami trafiają się dość długie przerwy (nie narzekam!) mam wtedy większy apetyt na "coś" i to najlepsze słowo które określa moja zachciankę. Nigdy nie wiem na co dokładnie mam ochotę, po prostu w trakcie pogawędek ze znajomymi, fajnie jest czasem coś przegryźć, tak jak na imprezie. jakiś czas temu stworzyłam przyjemny, bardzo prosty przepis na batoniki. Bez pieczenia, bez cukru, z dużą ilością bakalii i zdrowych płatków owsianych. Według koleżanek, batoniki wychodzą bardzo smaczne, dlatego podaję przepis dalej, aby nie leżał w szufladzie. 

Składniki
  • 3 łyżki melasy z chleba świętojańskiego ( można zastąpić miodem) 
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 60 g masła (prawdziwego - ja użyłam irlandzkiego)
  • 2 łyżki cukru - można pominąć lub dosłodzić łyżką melasy
  • 1/2 szklanki musli 
  • garść żurawiny - lekko posiekanej lub zmielonej 
  • 40 g gorzkiej czekolady (70%) 
  • szklanka ryżu preparowanego
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wsypujemy płatki owsiane, musli, połamany ryż preparowany i posiekaną żurawinę. 

Masło rozpuszczamy razem z melasą z chleba świętojańskiego.
Do suchej mieszanki dolewamy rozpuszczoną masę i pokrojoną drobno czekoladę.
Mieszamy, a następnie przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ugniatamy na wysokość około 1 cm.

Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny

Po tym czasie wyjmujemy na blat i kroimy na batoniki dowolnej wielkości - mi wyszło 12 sztuk.
Smacznego!

  



Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł na przekąskę. Też tak mam, że często zjadłabym "coś" ale nie wiem co ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też musze mieć jakieś przekąski ale mam zwykle tak , że pomiędzy obiadem a kolacją mam ochote na słodkości . :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!