Szybki chleb z chilli


Nie ma nic lepszego, niż jeszcze ciepły, domowy chleb. Tylko zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się tworząc mój ulubiony włoski aromat. Jak dla mnie, jako dodatek do chleba najlepiej będzie pasowała dobra oliwa, ale jako pieczywo śniadaniowe również świetnie się sprawdzi, polecam!

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 280 g mąki pszennej ( 2 szklanki )
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek o smaku chilli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku i cząbru
  • łyżeczka soli
  • 3 małe posiekane papryczki chilli

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, owsianą i pełnoziarnistą, dosypujemy zioła (bazylię, tymianek i cząber), posiekane drobno papryczki, rozgnieciony czosnek i sól.

Całość polewamy oliwą i letnią wodą. Zagniatamy ręcznie, lub tak jak w moim przypadku za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto, podsypujemy mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasto nacinamy tworząc krzyżyk.
Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 100`C, po około 10 minutach temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy około 35 minut.
Studzimy.

Chleb można wykorzystywać jako przystawka podawany z ziołowa oliwą z oliwek.
Smacznego!





Komentarze

  1. O jak z chili to idealny dla mnie, niestety u mnie w domu nie przejdzie taki chlebuś, Mąż nie lubi chili :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chilli jest mało wyczuwalne :) Zdecydowanie bardziej czuć bazylie i tymianek ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!