Sernik cytrynowy
Przyjemnie jest siedzieć i czekać aż ktoś poda Ci obiad. Mogłabym się przyzwyczaić do tego -zazwyczaj to ja koczuję w kuchni. :) Mając tyle wolnego czasu, patrząc na eM usiłującego usmażyć rybę, mam chwilę na napisanie dla Was nowego wpisu. Ostatnio sporo mam tego wolnego czasu - pracując tylko co drugi weekend i chodząc na uczelnie raz ( w porywach do dwóch ) w tygodniu. Ostatnie chwile wolności przed 'prawdziwym' życiem i pracą na etat. Ciągle myślę o tym co będę robić po zakończeniu studiów. Na pewno będę pracować z dziećmi - w przedszkolu, szkole, sali zabaw albo w.. kawiarni. Planuję kiedyś stworzyć takie małe słodkie miejsce na ziemi. Z dobrą kawą, ciekawą muzyką i moimi wypiekami. Oj będzie fajnie :) Ale zanim zajmę się tymi planami, muszę skończyć magistra ;) Ba!Muszę zacząć pisać pracę, do której jeszcze się dobrze nie zabrałam, a czasu coraz mniej (obrona w drugiej połowie czerwca). Huh! Nie chcę nawet o tym myśleć! Wolę myśleć o zbliżających się świętach i wypiekach, które pojawią się na moim świątecznym stole. Nie będzie nic ekstrawaganckiego, zwykłe, tradycyjne ciasta. A co może być bardziej klasycznego od sernika? Chyba jedynie wszelkiego rodzaju babki. Osobiście wolę ciasto z serem, szczególnie z przyjemną, cytrynowa nutą. Jeżeli szukacie przepisu na delikatny, aksamitny sernik, to zapraszam tu. Ten sernik, jest typem tych konkretnych, który uszczęśliwia już po jednym kawałku.
Składniki:
- 5 białek
- 5 żółtek
- 120 g cukru
- 400 g twarogu
- 150 g serka waniliowego
- 2 łyżki śmietany
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- skórka otarta z dużej cytryny
- 125 g biszkoptów
- 80 g herbatników
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy żółtka dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy - ubijamy. Następnie wrzucamy serek waniliowy, śmietanę i twaróg, mieszamy.
W oddzielnej misce mieszamy obie mąki, które następnie dosypujemy do masy twarogowej - masę mieszamy.
Do oddzielnej miski wbijamy białka i ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Ubitą na sztywno pianę z białek łączymy z masą twarogową - najpierw połowę piany, następnie drugą połowę mieszamy za pomocą łopatki. na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i mieszamy.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C. Pieczemy 55 - 60 minut.
(Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych pęcherzyków powietrza - dzięki temu ciasto nie powinno po upieczeniu zbytnio opaść)
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy schłodzony.
Smacznego!
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńSernik jest cudowny a u mnie jutro tarta cytrynowa :)
OdpowiedzUsuń