Wytrawne babeczki z kremem twarogowym


W karnawale moim największym problemem przed każdą imprezą jest to co powinnam podać znajomym do jedzenia. I choć w głowie wiele pomysłów, wygrywają zdecydowanie te które przeważają smakiem i prostotą wykonania. Bo nikt z nas nie chce pół dnia spędzić w kuchni, przecież chcemy się przygotować (nie tylko mentalnie :) ), więc każda minuta jest na wagę złota, prawda? Dziś bardzo prosta i bardzo smaczna wytrawna propozycja na babeczki z kremem twarogowym. Przygotowywałam je już kilka razy, zazwyczaj na wieczory panieńskie, ale również pojawiały się na imprezach, zawsze znikały co do ostatniej sztuki. 


Składniki:
(+/- 16 babeczek)
  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 400 g sera białego tłustego
  • zielony ogórek
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • 2 pomidory
  • papryka
  • listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtka, miękkie masło i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.

Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą szklanki, lub okrągłej foremki kółka, którymi wypełniamy metalowe foremki na babeczki. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut.
Studzimy na blaszce.

W tym czasie przygotowujemy krem
Do robota kuchennego wrzucamy zimny twaróg, który mielimy za pomocą noża w malakserze. Dodajemy umyty, drobno pokrojony szczypiorek, obrany i wydrążony z gniazd nasiennych ogórek, sól i pieprz – ponownie mielimy.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką ( u mnie okrągła, można użyć również gwiazdkowej) i wypełniamy za jej pomocą babeczki.

Pomidory kroimy na 8 kawałów. Paprykę na cienkie paseczki. Warzywa układamy na wierzchu babeczek. Dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!









Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!