Gofry biszkoptowe z kajmakiem
Podobno śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia i choć o tym wiem, czasem zdarza mi się o nim zapominać, niespecjalnie, czasem z braku czasu, czasem z braku chęci, a czasem z braku apetytu. W takich sytuacjach jadam późne śniadania, przez niektórych nazywane nawet lunchem, ale wtedy, posiłek taki celebruje. Nie tylko liczy się dla mnie wtedy smak, ale również wygląd potrawy i sposób podania. W takich chwilach powstają takie cuda jak ten dzisiejszy, słodki przepis na Biszkoptowe gofry z kajmakiem. Są aksamitne, pyszne i cóż, idealne na romantyczne śniadanie do łóżka :)
Składniki:
- 6 małych jaj (4 duże)
- 3/4 szklanki mleka
- 60 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 180 g mąki pszennej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- masa kajmakowa
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na puszystą pianę, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. W drugiej misce łączymy żółtka z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka i sypkie składniki - mieszamy za pomocą łopatki albo łyżki.
Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut. Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia.
Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch bitą śmietankę (u mnie z syfonu, ale można ją ubić tradycyjnie mikserem z dodatkiem cukru waniliowego) i polewamy masą kajmakową.
rewelacja, zjadłabym bym takie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! A ile szt. wychodzi z podanej porcji?
OdpowiedzUsuń