Gofry biszkoptowe z kajmakiem


Podobno śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia i choć o tym wiem, czasem zdarza mi się o nim zapominać, niespecjalnie, czasem z braku czasu, czasem z braku chęci, a czasem z braku apetytu. W takich sytuacjach jadam późne śniadania, przez niektórych nazywane nawet lunchem, ale wtedy, posiłek taki celebruje. Nie tylko liczy się dla mnie wtedy smak, ale również wygląd potrawy i sposób podania. W takich chwilach powstają takie cuda jak ten dzisiejszy, słodki przepis na Biszkoptowe gofry z kajmakiem. Są aksamitne, pyszne i cóż, idealne na romantyczne śniadanie do łóżka :) 


Składniki:

  • 6 małych jaj (4 duże)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 60 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 180 g mąki pszennej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • masa kajmakowa

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na puszystą pianę, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. W drugiej misce łączymy żółtka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. 


Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka i sypkie składniki - mieszamy za pomocą łopatki albo łyżki.

Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut. Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia. 


Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch bitą śmietankę (u mnie z syfonu, ale można ją ubić tradycyjnie mikserem z dodatkiem cukru waniliowego) i polewamy masą kajmakową.
Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!