Domowy sok jabłkowo-marchwiowy

Każdy z nas miewa lepsze i gorsze dni, szczególnie zimą, gdy tak brakuje nam słońca. Nie powiem, miewam je i ja. Ale w tym  roku mam ich bardzo mało - nie wiem czy to przez nowe miejsce (własny kąt z eM.) czy może przez własną kuchnię, którą nie  muszę się z nikim dzielić (no czasem z eM. ale nie często się to zdarza), a może przez wielkie tarasowe okno, z którego patrzę na leśne zwierzaki -  w końcu mieszkanie w Kampinosie musi mieć swoje zalety! W każdym razie, jest naprawdę fajnie i bezstresowo. Ale wydaję mi się, że przysłużyła się temu również moja dieta. Rzadko zdarza się jeść mi fast food'y, jem naprawdę sporo owoców i warzyw, pijam fajne ziołowe herbatki i domowe koktajle i soki. Tak sobie pomyślałam, że może i Was przekonam do zdrowego trybu życia? Nie, nie będę nikogo do niczego zmuszać - sama musiałam długo się przekonywać do ruszenia się z kanapy i rozruszania zastałych już kości, więc wiem, że każda zmiana to wyzwanie, ale może ktoś z Was ma na przykład ochotę na taki domowy sok jabłkowo-marchwiowy, który (wiem w 100% :) ) zamarznie w zbyt niskiej temperaturze, nie ma ulepszaczy i jakiś konserwantów - samo zdrowie i słodycz. :)
Składniki:
  • 3 marchewki
  • jabłko
  • ¼ soku z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, wydrążamy z gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do głębokiego talerzyka albo miseczki i polewamy sokiem z cytryny – pozostawiamy na około 15 minut.

Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Za pomocą robota typu juice maker albo sokowirówki wyciskamy sok - można go również przygotować w blenderze i przecedzić rzez sitko. Przed podaniem mieszamy.
Na zdrowie!







Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!