Biszkopt makowy


Wczorajszy tłusty czwartek zaliczacie do udanych? Pochwalcie się, ile zjedliście pączków? Ja 5, łatwo poszło, bo nie były za duże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia - moje ulubione. Ale teraz już basta, czas się za siebie wziąć. Desery lekkie i proste, dużo ruchu, mniej siedzenia w domu - ciekawe co z tego wyjdzie :) Nie bójcie się, przepisy na słodkości będą się ciągle pojawiać - i tak na co dzień ja nie jem tego wszystkiego co robię, tylko tuczę rodzinkę - ja tylko próbuję po kawałeczku każdego :) inaczej łatwiej było by mnie przeskoczyć niż przejść - choć jestem na tyle niska, że i pewnie to niektórym nie sprawiłoby większego problemu. Dziś zaprezentuje Wam coś według wymienionych kryteriów - lekkie, proste ciasto, a właściwie biszkopt z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodałam ją na wszelki wypadek, można go dać trochę mniej, albo zupełnie ominąć - wtedy biszkopt będzie prawdziwym biszkoptem. Ciasto można jeść posypane cukrem pudrem, polane ulubionym sosem smakowym lub przekładać kremem. A jak samo ciasto? jest pyszne :)
Składniki:

  • 7 białek
  • 7 żółtek
  • 150 g cukru
  • 150 g maku
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • szklanka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej miksujemy - gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka które łączymy z resztą masy.

Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą, makiem i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła.
Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut.

Studzimy w formie.
Biszkopt możemy podawać z waniliowym sosem, owocami, albo wykorzystywać jako blat do ciast z kremem.
Smacznego!







Komentarze

  1. Ja zjadłam cztery pączki takie jak w mojej wczorajszej notce .:)
    http://blackbibl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z makiem i cukrem? bo nic nie jest napisane o tym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrielo, mak dodajemy razem z mąką - dziękuję za wychwycenie!. Cukier jest opisany. Dodajemy go do ubitej bezy :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!