Ciasto z porzeczkami - smaki dzieciństwa
Czasami smaki dzieciństwa znaczą dla nas tak dużo, że staramy się je odszukać za wszelką cenę . Tak jest właśnie z tym ciastem, które przygotowałam od razu, gdy dowiedziałam się, że osoba która mi je przygotowywała w dzieciństwie jest ciężko chora. Chcąc się z nią w jakiś sposób zbliżyć spróbowałam zrobić coś na jego kształt i smak.Chyba po prostu chciałam być z nią blisko, choć w tak prozaiczny sposób (innych możliwości nie miałam). I choć ciasto nie ma w sobie tego czegoś, tego sekretnego składnika który dodawała moja Ciocia, wyszło bardzo dobre, owocowe, lekkie. I jeżeli lubicie tak jak ja porzeczki, ciasto na pewno Wam zasmakujcie. Być może, to właśnie ten przepis zapiszecie w swoim kajeciku, który kiedyś przekażecie następnym pokoleniom? Częstujcie się. Zapraszam na Ciasto z porzeczkami.
Składniki:
- 6 jaj
- 180 g cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- 200 g czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z dodatkiem cukru i miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy razem z mlekiem.
Proszek do pieczenia łączymy z mąką i dosypujemy do ciasta, które po ponownym wymieszaniu przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy porzeczkami.
Do nagrzanego do 180`C piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.
Ostudzone, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Z dedykacją, dla Niej.
Tęsknię za latem! :(
OdpowiedzUsuń