Ciasto z jabłkami
Z góry oświadczam, że tego przepisu sama nie skomponowałam :) Został mi przekazany jako rodzinny sekret idealnego ciasta bratowej - a właściwie jej taty. Ciasto banalne, ale smakowo serio idealne! Słodkie, wilgotne z chrupiącą skórką i owocami. Czego można chcieć więcej od ciasta? A i składniki w każdym domu się znajdą na pewno. Od siebie jedynie dołożyłam ekstrakt, aby ciasto nabrało waniliowego aromatu. Jak dla mnie strzał w 10! Aż trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek! Zapraszam na Proste Ciasto z jabłkami.
Składniki:
- 5 jaj
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jabłka
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy jajka i je lekko roztrzepujemy - można również ubić je za pomocą miksera, jednak nie za długo. Następnie do jaj dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy - chwilę mieszamy.
Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do jaj i chwilę łączymy aby składniki się połączyły.
Ciasto przelewamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne - kroimy w plasterki, które układamy na wierzchu masy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180`C przez około 35 minut. Studzimy w piekarniku.
Wierzch ostudzonego ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Taki prosty a jaki musi być pyszny :))
OdpowiedzUsuńTo prawda. Jest pyszne. Mój tata je robi gdy dzwonię że będę za 50 minut :) i jeszcze lekko ciepłe znika w oka mgnieniu :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! Klasyka zawsze najlepsza :)
OdpowiedzUsuń