Ciasto Straciatella

Czym byłby weekend bez dobrego, domowego ciasta? Lepiej sobie nawet tego nie wyobrażać! Nie ważne czy drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością :) I zawsze wychodzę z założenia, że domowe wypieki są najlepsze. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś z Was ma ochotę na kawałek?
Składniki:
  • 660 ml śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • ekstrakt waniliowy
  • 150 g cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • opakowanie biszkoptów
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów arachidowych

Sposób przygotowania:
Opakowanie biszkoptów łamiemy na mniejsze kawałki i wysypujemy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty lekko ugniatamy tworząc w ten sposób spód.
Białka ubijamy na sztywno.  Żółtka miksujemy razem z cukrem do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy i dalej mieszamy.

Mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną mieszamy a następnie dosypujemy do masy.
Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, które następnie dodajemy do ciasta. Całość mieszamy a następnie przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy  60 minut w 175`C.

Na ostudzone ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę równo ją rozprowadzając – wierzch posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi.
Smacznego!







Komentarze

  1. Próbuję sobie wyobrazić smak tego ciasta, ale chyba prościej będzie upiec i spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) do popołudniowej kawy jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!