Ciasto Straciatella
Czym byłby weekend bez dobrego, domowego ciasta? Lepiej sobie nawet tego nie wyobrażać! Nie ważne czy drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością :) I zawsze wychodzę z założenia, że domowe wypieki są najlepsze. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś z Was ma ochotę na kawałek?
Składniki:
- 660 ml śmietany 18%
- 3 żółtka
- 3 białka
- ekstrakt waniliowy
- 150 g cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- opakowanie biszkoptów
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów arachidowych
Sposób przygotowania:
Opakowanie biszkoptów łamiemy na mniejsze kawałki i
wysypujemy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty
lekko ugniatamy tworząc w ten sposób spód.
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka miksujemy razem z cukrem do uzyskania gładkiej masy, następnie
dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy i dalej mieszamy.
Mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną mieszamy a następnie
dosypujemy do masy.
Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, które następnie
dodajemy do ciasta. Całość mieszamy a następnie przelewamy do wcześniej przygotowanej
formy.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w 175`C.
Na ostudzone ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę równo ją
rozprowadzając – wierzch posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi.
Smacznego!
Próbuję sobie wyobrazić smak tego ciasta, ale chyba prościej będzie upiec i spróbować;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) do popołudniowej kawy jak znalazł!
OdpowiedzUsuń