Ciasto Pomarańczowe
"Nie wiem jak to się dzieje. Ale gdy robię takie ciasto, to ono znika w mgnieniu oka. Przypadek? Nie sądzę :) Ciasto jest tak dobre, a zarazem na tyle proste, że każdy sięga po jeszcze jeden kawałek do popołudniowej herbaty i ma nadzieję na kolejną porcję. Jeżeli do tej pory nie spotkaliście się z takim wypiekiem, to w tym się zakochacie. Oczywiście, jeżeli lubicie pomarańcze :) Ciasto jest bardzo wilgotne i słodkie, choć największym atutem jest jego smak. "
- 5 wiejskich jaj
- 200 g cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 90 g masła
- 260 g mąki
- 2 łyżeczki syropu pomarańczowego
- 2 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru + łyżka soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy syrop pomarańczowy i kawałki drobno posiekanej skórki pomarańczowej.
Masło razem z mlekiem rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia, następnie dolewamy do masy jajecznej i mieszamy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dosypujmy mieszankę do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy za pomocą łopatki.
Gotową masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 - 50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w formie, a następie polewamy lukrem pomarańczowym - do cukru pudru dodajemy łyżkę soku pomarańczowego i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Smacznego!
Przypomina mi wypieki mojej babci, a ona była prawdziwym mistrzem :)
OdpowiedzUsuńłoo! Przeczytać taki komentarz z samego rana - bezcenne :) Miłego dnia!
UsuńTaki właśnie urok prostych ciast, u mnie w domu takie też zwykle znikają najszybciej :)
OdpowiedzUsuńA takie pomarańczowe, wilgotne ciacho bardzo chętnie wypróbuję! :)
ma piękny kolor:) aż chce się zjeść:D
OdpowiedzUsuńteż ubóstwiam takie cicha:) u mnie również expresowo znikają;)
OdpowiedzUsuńsuper przepis! :) zdradzisz czym można zastąpić syrop pomarańczowy? czy zamiast niego może być sok z pomarańczy + miód?
OdpowiedzUsuń