Szarlotka na cynamonowym spodzie

Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez Szarlotki. Typowo jesienny wypiek w moim domu był częstym gościem, traf chciał, że również mój eM. - mimo, że może próbować wszystkich moich wypieków, zazwyczaj prosi o ten jeden, jego zdaniem najlepszy na świecie.. o upieczenie mu szarlotki. I choć nie byłabym sobą gdybym ciągle nie kombinowała, tak i zazwyczaj w nawet tak tradycyjnym wypieku eksperymentuje. Dlatego dziś, mam nadzieję, że kogoś zainspiruje do stworzenia szarlotki na cynamonowym spodzie. Jak dla mnie, smak obłędny. Zamiast kruchego, klasycznego spodu przygotowałam pół kruchy, który uważam za bardziej w tym wypadku odpowiedni. Częstujcie się!"

Kruchy spód:
  • 145 g masła
  • 430 g mąki
  • 2 łyżki ekstraktu cynamonowego
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka wiórków kokosowych
Kruszonka
  • 50 g cukru
  • 60 g mąki
  • 50 g masła
Masa owocowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier, wiórki i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki i szybko zagniatamy do momentu, aż powstaną małe okruszki - odstawiamy na później.

Piekarnik nagrzewamy do 180`C.
Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim dużą formę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.

Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru.
Smacznego!









Komentarze

  1. kocham jablka z cynamonem i kruszonka <3 dla takich smakow warto zyc

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma lepszego połączenia niż szarlotka na cynamonowym spodzie :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!