Rogale drożdżowe

Na uczelni jestem znana z tego, ze zawsze kupuję sobie na studia słodkie bułeczki albo rogale. Wyobraźcie więc sobie moje zdziwienie, gdy wchodząc jakiś czas temu do Lidla nie odnalazłam swoich ukochanych drożdżowych rogalików. Nie pozostało mi nic innego, jak wrócić tego dnia do domu i przygotować sobie własne, mięciutkie rogaliki, które mogą bić na głowę sklepowe słodkie bułki. Pomyślałam również, że może macie podobny problem, albo lubicie po prostu szykować sobie domowe pieczywo, dlatego zamieszczam dla Was ten przepis w przedświątecznym ferworze :) Zapraszam na drożdżowe rogale.

Składniki:
Zaczyn:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/5 szklanki letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii
  • 40 g masła
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Z leka, wody, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn, mieszając podane składniki w wysokiej misce i odstawiając na około 20-30 minut.

Następnie mieszamy mąkę z solą, ziarenkami wanilii i jogurtem, dodajemy roztopione masło i przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Mieszamy, zagniatamy, a na koniec odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony blat i sprawnie zagniatamy. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm tworząc średniej wielkości koło, które następnie dzielimy na 12 równych części (12 trójkątów).

Każdy kawałek zawijamy tworząc rogalik (od węższego do szerszego krańca) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy szczyptą cukru i wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika i pieczemy około 25 minut - do złotego koloru.
Studzimy na kratce.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!