Orzechowiec
Nawet nie wiecie jaka jestem zadowolona z tego ciasta! Wyszło tak smaczne, że będzie bardzo często gościć w moim domu. Nadaje się nie tylko od święta, ale i na co dzień, do popołudniowej herbaty. I mimo, że już po świętach zapisuję go do zrobienia w przyszłym roku. Jeżeli lubicie orzechowe smaki, ciasto nada się świetnie na Sylwestrową imprezę. Zapraszam na Orzechowiec, najlepszy z najlepszych!
Składniki:
- 250 g mąki
- 140 g orzechów (1/2 włoskich i 1/2 laskowych)
- 70 g mielonych orzechów arachidowych
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 50 g czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 100 g mlecznej czekolady
- garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy.
Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami arachidowymi, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi, poszatkowaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy.
Gotową masę przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50-60 minut do złotego koloru w 180`C
Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Piękne:) na pewno bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńOrzechowiec nie może nie być pyszny.. MNIAM! :-)
OdpowiedzUsuń