Orzechowiec

Nawet nie wiecie jaka jestem zadowolona z tego ciasta! Wyszło tak smaczne, że będzie bardzo często gościć w moim domu. Nadaje się nie tylko od święta, ale i na co dzień, do popołudniowej herbaty. I mimo, że już po świętach zapisuję go do zrobienia w przyszłym roku. Jeżeli lubicie orzechowe smaki, ciasto nada się świetnie na Sylwestrową imprezę. Zapraszam na Orzechowiec, najlepszy z najlepszych!

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 140 g orzechów (1/2 włoskich i 1/2 laskowych)
  • 70 g mielonych orzechów arachidowych
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy.

Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami arachidowymi, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi, poszatkowaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy.

Gotową masę przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50-60 minut do złotego koloru w 180`C

Po ostudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!