Ludziki z nadzieniem czekoladowym

"Mikołajki to bardzo przyjemny dzień w roku, coś w stylu Dnia Dziecka, tylko dla wszystkich. Obdarowujecie swoich bliskich tego dnia jakimiś drobiazgami? A może przygotowujecie jakieś słodkie pyszności dla najbliższych? U mnie jest jedno i drugie :) Piekę i kupuję drobiazgi :) To takie przyjemne wręczyć komuś paczuszkę z własnoręcznie przygotowanymi ciasteczkami, prawda? No właśnie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne Ludziki z Nadzieniem Czekoladowym. Przepis będzie taki sam, jeżeli chcecie zrobić misie, czy króliczki. :)  Ważna w tym wypadku oczywiście jest foremka, ale jeżeli macie ochotę, na biszkoptowe babeczki, ciastem możecie wypełnić foremki na muffiny, które później będziecie mogli nadziewać czekoladą. Wyjdą pysznie! Polecam :)"

Składniki:

  • 135 g masła
  • 115 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • łyżka mleka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 120 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 100 g czekolady

Sposób przygotowania:
Miękkie masło i cukier puder mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym - łączymy. Z przygotowanej masy odkładamy łyżkę ciasta którą łączymy z łyżeczką kakao.

Do przygotowanej silikonowej formy z ludzikami, misiami itd., nakładamy najpierw ciemną masę w miejscach które mają być innego koloru np. na łapkach, nóżkach, czapeczkach. Następnie wylewamy resztę ciasta tak, aby zakryło 3/4 formy inaczej masa się wyleje gdyż ciasto sporo rośnie.

Przygotowane ludziki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180`C. Studzimy w formie.

Gdy ciasteczka ostygną wyjmujemy je z formy - ja pomagałam sobie wykałaczką.

Przygotowujemy nadzienie czekoladowe - do miseczki wlewamy 2 łyżki śmietanki 30% i łamiemy około 100 gram gorzkiej czekolady. Rozpuszczamy ją za pomocą kąpieli wodnej lub w mikrofali.

Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z cienką, podłużną końcówką i nadziewamy ludziki od strony "plecków".

Buźki i guziczki również dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!






Komentarze