Grube pierniczki z marmoladą

dla spóźnialskich

"Są tu jacyś spóźnialscy? Nie macie zbyt dużo czasu na świąteczne wypieki? A może szukacie czegoś nowego do przygotowania przed świętami? Mam dla Was wyjątkowo pyszny przepis na miękkie pierniczki nadziane marmoladą, które możecie przygotować nawet dzień przed Wigilią. Jeżeli tylko macie ochotę zapraszam na Grube Pierniczki z marmoladą :)"

Składniki:
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • ok 110 g miodu
  • 50 g masła
  • 600 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
Cukier wsypać do miski dodać jajka i ubić na puszystą masę, następnie dodać miód i miękkie masło - dalej miksować do rozpuszczenia się cukru.

W drugiej misce wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dosypać do masy jajecznej i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na cztery części a następnie przełożyć do torebek foliowych i wstawić na noc do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać foremkami pierniczki. Na każdym kawałku ułożyć 1/4 łyżeczki marmolady i przykrywać drugą.

Wstawić do piekarnika na 20 minut. Piec w 180`C.
Po tym czasie pierniczki można lukrować albo polewać roztopioną czekoladą.
Smacznego!

pierniczki z marmoladą

Komentarze

  1. Takie bardziej piernikowe pierożki - niemniej bardzo fajne!:) Lubię takie nadziewane ciasteczka, szczególnie o piernikowym smaku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!