Czekoladowe ciasteczka Świętego Mikołaja
"Jutro Mikołajki! Jeżeli byliście grzeczni :) to może do Waszych drzwi zapuka jutro Mikołaj? Jeżeli tak ma być, to koniecznie musicie się przygotować na tę wizytę! Bez dwóch zdań dla świętego należą się jakieś słodkości, a to czego nie zje siwobrody staruszek, zje na pewno z chęcią Wasza rodzina i znajomi. Przepis jest banalnie prosty i przesmaczny! Bo czym byłyby święta bez Czekoladowych ciasteczek Świętego Mikołaja? :) Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dodatkowym plusem jest to, że podczas pieczenia wydobywa się cudowny zapach czekolady. Spróbujcie! :)
Składniki:
- 120 g masła
- jajko
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka ekstraktu pomarańczowego
- 2 łyżki kakao
- szklanka mąki
- 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajko i dalej miksujemy.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w oddzielnej misce, następnie dodajemy do masy maślanej razem z ekstraktem pomarańczowym - łączymy - ja to robiłam za pomocą sylikonowej łopatki, można to również zrobić mikserem ze spiralnymi końcówkami.
Przed wyłożeniem ciasteczek na blaszkę, dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę i mieszamy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ciasteczka za pomocą małych łyżeczek tworząc kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego w lekkich odstępach - ciasteczka lekko się rozpływają.
Pieczemy około 12-15 minut w 180`C.
Studzimy na blaszce.
Smacznego!
smacznie wyglądają:) na pewno będę mu smakować:d
OdpowiedzUsuń