Czekoladowe ciasteczka Świętego Mikołaja

"Jutro Mikołajki! Jeżeli byliście grzeczni :) to może do Waszych drzwi zapuka jutro Mikołaj? Jeżeli tak ma być, to koniecznie musicie się przygotować na tę wizytę! Bez dwóch zdań dla świętego należą się jakieś słodkości, a to czego nie zje siwobrody staruszek, zje na pewno z chęcią Wasza rodzina i znajomi. Przepis jest banalnie prosty i przesmaczny! Bo czym byłyby święta bez Czekoladowych ciasteczek Świętego Mikołaja? :) Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dodatkowym plusem jest to, że podczas pieczenia wydobywa się cudowny zapach czekolady. Spróbujcie! :)

Składniki:

  • 120 g masła
  • jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  •  łyżka ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka mąki
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajko i dalej miksujemy. 

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w oddzielnej misce, następnie dodajemy do masy maślanej razem z ekstraktem pomarańczowym - łączymy - ja to robiłam za pomocą sylikonowej łopatki, można to również zrobić mikserem ze spiralnymi końcówkami.

Przed wyłożeniem ciasteczek na blaszkę, dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę i mieszamy.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ciasteczka za pomocą małych łyżeczek tworząc kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego w lekkich odstępach - ciasteczka lekko się rozpływają.

Pieczemy około 12-15 minut w 180`C.
Studzimy na blaszce.
Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!