Ciasteczka żurawinowe z kokosem

"Tydzień, jeszcze tylko tydzień! Rodzina, spokój, dekoracje i pyszne jedzenie :) Kto z Was już nie może się doczekać? Macie pomysły na tegoroczne dania świąteczne? Ja już prawie wszystko zaplanowałam. Na święta szykuję dużo wypieków- co w moim wykonaniu nie jest  niczym nowym :) Za to nowe będą wypieki. Na przykład takie ciasteczka żurawinowe obtaczane w prażonym kokosie. Niebo! Polecam :)"

Składniki:
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g żurawiny
  • 270 g mąki
  • 50 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z połówki cytryny. Mieszamy - łopatką albo mikserem. 

Mąkę mieszamy razem z suszoną żurawiną a następnie wsypujemy do masy maślanej.
Wiórki kokosowe wrzucamy na patelnie i lekko prażymy - do złotego koloru, następnie wysypujemy je na folię spożywczą.

Gotową masę przekładamy na folię spożywczą i zawijamy ją obtaczając ją tym samym w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto kroimy w talarki około 0,5 cm szerokości. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20  minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.

Studzimy na kratce.
Smacznego!





Komentarze

  1. Ja wczoraj zrobiłam moje pierwsze domowe pierniczki i jestem zachwycona ciasteczkami! Zacznę chyba masową produkcję, zatem Twój przepis bardzo może mi się przydać:>

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!