Ciasteczka pomarańczowe
"Smak i zapach pomarańczy jest nieodzownym punktem świątecznych wypieków. Nic więc dziwnego, że naszło mnie na przygotowanie bardzo pomarańczowych ciasteczek dla Was :) Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Jeżeli macie trochę mniej czasu, a chcielibyście zrobić te ciasteczka, zamiast paluszków, przygotujcie okrągłe "krojone" ciasteczka. Będą równie pyszne! Zapraszam na fantastyczne ciasteczka pomarańczowe - kruche a jednocześnie rozpływające się w ustach. No i mogą poleżeć w zamkniętej puszce nawet tydzień, więc możecie je zrobić, zanim wpadniecie w świąteczny szał! :)"
Składniki:
- 200 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 280 g mąki
- łyżka ekstraktu pomarańczowego
- sok z 1 pomarańczy
- 100 g cukru
- żółtko
Sposób przygotowania:
Miękkie masło razem z cukrem i żółtkiem ucieramy na gładką masę, dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z jednej pomarańczy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną a następnie dosypujemy do masy maślanej.
Z przygotowanego ciasta przygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu wystarczy zrolować ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pokroić na cienkie ciasteczka, jeżeli jednak macie chwilę, podzielcie ciasto na kilka mniejszych części. Każdą z nich oprószcie mąką pszenną i dzielcie na jeszcze mniejsze kawałki, które następnie zrolujcie tworząc ciasteczka na kształt paluszków - układajcie je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy około 12 minut w 180`C.
Po ostudzeniu ciasteczka cienko polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali gorzką czekoladą tworząc wzorki.
Smacznego!
pysznie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować ten przepis! szkoda, że nie mam pomarańczy, bo od razu bym robiła:)
OdpowiedzUsuń