Chałka korzenna

Już za chwilę, już za momencik Mikołajki, a dosłownie chwilę później Święta. Dlatego nie ma na co czekać, trzeba korzystać z ego okresu i cieszyć się korzennymi smakami, które mi najbardziej pasują właśnie w okresie świąteczno noworocznym. Dlatego ostanio tak często dodaję do wypieków takie przyjemne aromaty. Dziś na przykład przedstawiam Wam przepyszną, korzenną  chałkę, która jak zwykle, według mnie, najlepiej smakuje dla mnie z masłem śmietankowym i mlekiem.  Już sobie wyobrażam drugi dzień świąt i tą chałkę na śniadanie! Skuście się, warto!

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 25 g drożdży
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 600 g mąki
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu goździkowego
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:
Z mleka, cukru i drożdży szykujemy zaczyn - do ciepłego mleka dodajemy połowę cukru i pokruszone świeże drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Jajka łączymy razem z resztą cukru i ekstraktem goździkowym, dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę i cynamon - mieszamy.
Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i łączymy pozostawiając. Gotowe ciasto w misce pod przykryciem na około 1,5 h.


Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąka, następnie dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na 4 kawałki które rolujemy a następnie pleciemy z nich coś na kształt warkocza, tylko z czterech części i odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pod przykryciem na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia - po tym czasie chałkę smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy przygotowaną kruszonką ( mąkę z cukrem i masłem zagniatamy tworząc małe okruszki)


Gotowe chałki wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Studzimy na blaszce.
Smacznego!






Komentarze

  1. Na pewno warto się skusić! A drożdże w lodówce są... więc może... może.. będzie chałka?! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała wersja chałki! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięciutka chałka i korzenne przyprawy, pyycha... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty