Babka marmurowa

"Nie wiem czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?"

Składniki:

  • 6 jaj
  • 250 g cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 200 g masła
  • 300 ml mleka
  • 550 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao


Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy do momentu uzyskania puszystej piany.


W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Do ubitych jajek dolewamy mleko oraz rozpuszczone masło a następonie dosypujemy mąkę i całość mieszamy.


Do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 3/4 masy jajecznej. 1/4 masy mieszamy z 2 łyżkami kakao, a następnie wylewamy masę kakaową na jasne ciasto.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka.
Studzimy w piekarniku.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


Komentarze

  1. Smak szczenęcych lat. Słodka, ale nie za bardzo, zbita, dwukolorowa, pyszna... Chyba muszę poprosić Mamę o jej zrobienie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!