Babka marmurowa
"Nie wiem czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?"
Składniki:
- 6 jaj
- 250 g cukru
- ekstrakt waniliowy
- 200 g masła
- 300 ml mleka
- 550 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy do momentu uzyskania puszystej piany.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Do ubitych jajek dolewamy mleko oraz rozpuszczone masło a następonie dosypujemy mąkę i całość mieszamy.
Do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 3/4 masy jajecznej. 1/4 masy mieszamy z 2 łyżkami kakao, a następnie wylewamy masę kakaową na jasne ciasto.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka.
Studzimy w piekarniku.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
pyszności:d
OdpowiedzUsuńSmak szczenęcych lat. Słodka, ale nie za bardzo, zbita, dwukolorowa, pyszna... Chyba muszę poprosić Mamę o jej zrobienie!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :]
OdpowiedzUsuń