Pączusie bez drożdży
"Mimo, że do karnawału daleko, miałam ostatnio ochotę na pączki, a że nie przepadam za tymi drożdżowymi, postanowiłam zrobić coś na kształt smażonych racuszków. Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!"
Składniki:
- 2 jajka
- 1,2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyczki cukru waniliowego
- mąka około 300 g - lub więcej
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.
Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany do 170`C - nie większej.
Smażymy z każdej strony do złotego koloru.
Wyjmujemy na papierowy ręcznik a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Nie słyszałam o takich, ale podobają mi się :)
OdpowiedzUsuń