Mini babeczki z granatem

Jeżeli tak jak ja lubicie ciasto francuskie, to ten przepis jest zdecydowanie skierowany do Was! A mowa o małych francuskich babeczkach wypełnionych kremem z serka waniliowego i granatami. Całość robi się błyskawicznie, więc jeżeli goście parkują już auto, to jeszcze zdążycie zrobić ten deser.  Lekki, mało słodki i 'świeży' smakołyk nada się na każdą okazję. I mimo, że najlepszy jest dnia następnego po wyjęciu z lodówki, trudno było mi wytrzymać, by nie zjeść go w całości zaraz po przyrządzeniu, zresztą sami się sprawdźcie czy wytrzymacie. Zapraszam na Mini babeczki z kremem i granatem.

Składniki:
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 180 ml śmietanki 30 %
  • Serek waniliowy 150 g
  • Mały granat
  • łyżeczka cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kółeczka za pomocą foremki do ciasteczek. Przygotowane blaty rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220`C na około 5-7 minut – do zarumienienia.

W tym czasie ubijamy śmietankę z dodatkiem łyżeczki cukru pudru waniliowego. Gdy masa będzie sztywna dodajemy ją do serka waniliowego. Na początek 1/3 śmietanki, następnie resztę, łącząc za pomocą łyżki, lekko mieszając.

Granat obieramy – końcówki owocu odcinamy, następnie podcinamy wybrzuszenia wyczuwalne palcem i obieramy. W ten sposób pozbywamy się uciążliwej błony. Ziarenka możemy wyjmować za pomocą łyżeczki.

Ostudzone ciasteczka francuskie przekrajamy wzdłuż, następnie środek wypełniamy kremem waniliowym i posypujemy ziarenkami granatu. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasteczka i posypujemy cukrem pudrem.

Najlepsze smak zyskują po kilku godzinach.

Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!