Małe pieguski

"Dziś przygotowałam dla Was małe ciasteczka, które może kształtem trochę mniej, ale smakiem bardzo przypominają tradycyjny smak Piegusków. Ostatnio miałam wielką ochotę na ciasteczka do wieczornej herbaty. Postanowiłam przygotować coś na szybciora i wyszły te małe, urocze ciasteczka. Wrzuciłam je do pojemnika który stoi zawsze w pogotowiu dla mnie i eM, gdy najdzie nas wielka ochota na małe co nieco. Dzięki temu wiem, że ciasteczka są idealne do dłuższego przechowywania. To co, znajdą się chętni na te małe pyszności? :)" 

Składniki
  • 115 g masła
  • 120 g cukru
  •  3 jajka
  • 300 g mąki
  • płaska łyżeczka poszku do pieczenia
  • 75 g orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy masło pokrojone na małe kawałki, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie wbijamy kolejno po 1 jajku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Mieszankę dosypujemy do masy jajeczno-maślanej i miksujemy.

Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki które dodajemy do masy. Całość mieszamy i przekładamy za pomocą małych łyżeczek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175`C.
Studzimy na blaszce.
Smacznego!

Ciasteczka Pieguski







Komentarze

  1. Wyglądają tak niepozornie... dawno nie jadłam tego typu ciastek, a bardzo je lubię. Chrupie i słodkie, choć nie do przesady;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty