Chlebek dyniowo-marchewkowy

"Trochę się odzwyczaiłam od pisania postów. Mimo, że ciągle to za mną chodziło przez ostatni miesiąc miałam bardzo mało czasu na takie przyjemności. Jednakże czas to zmienić! Nowe mieszkanie, nowa kuchnia, nowe sprzęty kuchenne! Pełnia szczęścia :) Z początkiem listopada, chcę Was zaprosić na pyszny, jesienny chlebek dyniowo marchewkowy. Jeżeli wolicie, żeby  był mniej miękki, zamiast puree z dyni, możecie dodać startą dynie. Częstujcie się :)"

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 300 g surowego puree z dyni
  • 2 duże starte marchewki

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy masło, dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie.

Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka.

Studzimy w formie po wcześniejszym wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!





Komentarze

  1. Takiego chlebka jeszcze nie jadłam, zapowiada się ciekawie w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny kolor, na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na cudownie wilgotny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty