Szarlotka z gruszkami
"Jesienią mogłabym jeść to ciasto codziennie! W sumie jest to jedno z ulubionych wypieków mojego eM. Ważne aby było dużo jabłek, pełno gruszek i trochę dodatkowego ciasta :D Ciasto przygotowuje się szybciutko ( chyba, że tworzycie je tradycyjnie - ręcznie, to troszkę dłużej). W dzieciństwie, to właśnie na cieście tego typu szkoliłam swoje umiejętności kulinarne. Sądzę, ze na coś się one przydały. Mam nadzieję, że i Wam, ciasto to przypadnie do gustu. Zapraszam na Gruszkową szarlotkę!"
Składniki:
Kruchy spód:
- 200 g masła
- 400 g mąki
- 3 jaja
- 100 g cukru
Farsz:
- 5 średnich jabłek
- 8 gruszek
- 2-3 łyżki cukru cynamonowego
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut, następnie wykładamy na blat i 2/3 ciasta rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie.
Jabłka i gruszki obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy, posypujemy cukrem i cynamonem - mieszamy i odstawiamy.
Ciasto na spód ( to wcześniej rozwałkowane) przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch widelcem (aby podczas pieczenie nie powstał bąbel). Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Resztę ciasta kruchego, wcześniej schłodzonego ścieramy na tarce ( grube oczka)
Pychota :) Takie cudownie domowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńZawsze myślałam ze szarlotka to tylko z jabłkami. Jak widać z innymi owocami też można ja zrobić ;)
OdpowiedzUsuńideał :)
OdpowiedzUsuńNa jak dużą brytfannę to przepis ?
OdpowiedzUsuńDużą, prostokątną ;)
Usuńo wow wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńwiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk