Tort mocno czekoladowy


Jeżeli nie lubisz czekolady, to nie czytaj dalej tego wpisu. Bo dziś przygotowałam coś specjalnego dla wszystkich czokoholików. Sama należę do tej grupy, więc wiem, że Wam się to spodoba. A mianowicie Tort Czekoladowy, przygotowany z okazji urodzin mojego brata. Facet, jak to facet zjeść lubi, to oczywiste, ale sądzę, że i nie jedna kobietka na jednym kawałku nie poprzestanie. Tort bowiem przygotowany jest z 9 tabliczek gorzkiej czekolady. Kusi Was? I o to chodzi! Zapraszam na Tort mocno czekoladowy, idealny nie tylko od święta.
Składniki:
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 85 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemnaiczanej
  • 4 łyżki kakao
dodatkowo
  • 9 tabliczek czekolady gorzkiej (70% kakao)
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 80 g cukru pudru
  • 1/3 szklanki zimnej kawy + 1/4 wody
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę, następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Do gotowej lśniącej piany dodajemy żółtka i miksujemy. Obie maki i kakao przesiewamy ze sobą i w niewielkich ilościach dodajemy do masy, lekko mieszając. Całość przelewamy do średniej tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. 

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 25-30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko uderzamy o blat i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. 

Przygotowanie kremu.
Do miski wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy. 

3 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali. Ostawiamy do przestudzenia. Gdy czekolada lekko ostygnie, dodajemy do niej 1/3 śmietanki i powoli mieszamy. Następnie dodajemy resztę śmietanki, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Przygotowanie wiórek czekoladowych.
2,5 tabliczki czekolady łamiemy na kawałki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, bądź mikrofali. Rozpuszczoną czekoladę rozsmarowujemy do zimnym marmurowym/kamiennym blacie. Pozostawiamy do zastygnięcia, gdy to nastąpi, ostrym narzędziem, np. nożykiem do ziół, przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe wiórki.


Ostudzone ciasto dzielimy na trzy części. Każdy z blatów nasączamy bogato zimną kawą połączoną z wodą. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 kremu czekoladowego, rozsmarowujemy, a następnie przykrywamy kolejnym blatem, który smarujemy resztą kremu.

Przykrywamy ostatnim blatem. 
Resztę czekolady rozpuszczamy i rozsmarowujemy po torcie - wierzch i boki - wyrównujemy.

Wierzch tortu posypujemy gotowymi wiórkami czekoladowymi. Całość odstawiamy do schłodzenia.
Smacznego!






Komentarze

  1. Mmmm, faktycznie jest mocno czekoladowy, ale przez to wygląda tak obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mam pomysł na mój kolejny wypiek! Pyszności.
    Jaki rozmiar ma Twoja tortownica?

    OdpowiedzUsuń
  3. czekoladowe pokuszenie :)
    wspaniały tort ...
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!