Tort bezowy

"Tort bezowy to coś, co mogłabym jeść z każdej okazji! Jest słodki, ale dzięki granatom, również trochę kwaśny. Jest chrupiący, ale również puszysty w środku i na zewnątrz dzięki bitej śmietanie. Kolorowy i wielosmakowy tort bezowy przygotowałam ostatnio zainspirowana co miesięcznym spotkaniem Warszawskich Blogerów Kulinarnych. Na ostatnim spotkaniu wylądowaliśmy w Cafe TVN, gdzie dzięki uprzejmości Kekemeke, zostaliśmy poczęstowani znakomitymi słodkimi wypiekami z Ente Cafe. Wśród nich był właśnie bezowy torcik. I mimo, że nie poznałam dokładnie ich przepisu, postanowiłam zrobić coś podobnego. Wizualnie mi wyszło, a smakowo? Oj, smakowało! Dlatego bez skrupułów zapytam, kto ma ochotę na Tort bezowy?" 


Składnika:
  • 8 białek (wielkość M)
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • mały granat
  • 1 tabliczka białej czekolady

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy do białości, stopniowo dodając cukier. Gdy Masa będzie zwarta dodajemy ocet i mąkę ziemniaczana, mieszamy.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na środek wylewamy białka, tworząc koło z niezgrabnym wzorkiem.

Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 40 minut, a następnie otwieramy piekarnik i suszymy jeszcze kolejne 20 minut. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc.

Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. następnie przykrywamy folią spożywcą i wstawiamy do lodówki.

Granata rozcinamy na ćwiartki i skrupulatnie wydrążamy ziarenka, tak aby były one oczyszczone z błony.

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanego naczynia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - do małego rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie się gotować, nakładamy na wierzch miseczkę z pokruszoną czekoladą - najlepiej, aby miska nie dotykała wody - i mieszamy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Drugim, łatwiejszym sposobem jest rozpuszczenie czekolady w mikrofali - do szklanego pojemniczka wrzucamy połamane kawałki czekolady i wstawiamy je do mikrofali na 3 x 30 s. po tym czasie mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia.

Na wcześniej przygotowaną i całkowicie ostudzoną bezę nakładamy bitą śmietanę, którą rozprowadzamy po całym blacie. Na śmietankę wysypujemy ziarenka granatu, a te zaś polewamy rozpuszczoną czekoladą ( najlepiej za pomocą małej łyżeczki).
Smacznego!





Komentarze

  1. Tort bezowy z Ente Cafe był pyszny i Twój też bym chętnie pochłonęła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik prezentuje się baaaaardzo smakowicie :) Musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!