Tartaletki śliwkowe z czekoladą

"Halo, blogerzy, świętowaliście wczoraj nasze święto? Zrobiliście coś dobrego? Ja niestety nie, ale piątek spędziłam cały dzień w kuchni i tylko wieczorem uciekłam do mieszkania dalej go remontować. Dlatego dziś przedstawiam Wam jeden z tych przepisów, który robi się dosłownie chwile i smakuje znakomicie. Kto ma ochotę na tartaletki śliwkowe z czekoladą? Zapraszam."

Składniki:
  • szklanka cukru 
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki sezamu
Dodatkowo:
  • 12 śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka wody
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sezam i pokrojone na małe kawałki masło, wbijamy jajka i ugniatamy, do momentu utworzenia się okruszków. 

Foremki do tartaletek smarujemy olejem, a następnie nakładamy czubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce - ugniatamy.

Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru. 

W tym czasie przygotowujemy śliwki:
Owoce myjemy, wydłubujemy pestki i wrzucamy do rondelka. Posypujemy cukrem i polewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Na lekko ostudzone babeczki nakładamy po dwie połówki śliwek, a następnie polewamy je roztopioną czekoladą. Podajemy na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!










Komentarze