Tarta orzechowa z gruszkami


"Gruszek u mnie pod dostatkiem, dlatego nie mam innego wyjścia - muszę korzystać z nich jak najczęściej i jak najwięcej. :) Za oknem jesiennie, więc to idealna pora na tartę! Tarta z dodatkiem orzechów laskowych, najlepiej tych świeżych choć można również skorzystać już z tych podsuszonych. Do tego świeże, sezonowe gruszki i idealna jesienna tarta gotowa. Do ciepłej herbatki książki i kocyka jak znalazł. Zapraszam na tartę orzechową z gruszkami."


Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 80 g cukru
  • 80 g masła

Dodatkowo:

  • 125 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g orzechów laskowych
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 4 duże twarde gruszki
  • cukier cynamonowy

Sposób przygotowania
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.
Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu orzechowego:
Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy.

Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki. Po wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy.

Wierzch dekorujemy pokrojonymi na plasterki gruszkami i posypujemy cukrem cynamonowym.

Wstawiamy do rozgrzanego do 165`C piekarnika i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.
Studzimy w formie.
Smacznego!





Komentarze