Tarta orzechowa z gruszkami
"Gruszek u mnie pod dostatkiem, dlatego nie mam innego wyjścia - muszę korzystać z nich jak najczęściej i jak najwięcej. :) Za oknem jesiennie, więc to idealna pora na tartę! Tarta z dodatkiem orzechów laskowych, najlepiej tych świeżych choć można również skorzystać już z tych podsuszonych. Do tego świeże, sezonowe gruszki i idealna jesienna tarta gotowa. Do ciepłej herbatki książki i kocyka jak znalazł. Zapraszam na tartę orzechową z gruszkami."
Składniki:
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 80 g cukru
- 80 g masła
Dodatkowo:
- 125 g masła
- 70 g cukru pudru
- 50 g orzechów laskowych
- jajko
- 2 łyżki mąki
- 4 duże twarde gruszki
- cukier cynamonowy
Sposób przygotowania
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.
Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie kremu orzechowego:
Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy.
Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki. Po wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy.
Wierzch dekorujemy pokrojonymi na plasterki gruszkami i posypujemy cukrem cynamonowym.
Wstawiamy do rozgrzanego do 165`C piekarnika i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.
Studzimy w formie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!