Rustykalna tarta gruszkowo-brzoskwiniowa


"Nie ma chyba równie dobrego jak i prostego ciasta jak tarta rustykalna. Najprostsze składniki i sposób przygotowania, do tego odrobina cukru, brak jajek i Twoje ulubione owoce. Brzmi super, prawda? I właśnie tak smakuje! Choć jestem zwolenniczką jajecznych ciast, to trzyma poziom. W dzisiejszym wykonaniu - gruszki i brzoskwinie. Co sądzicie? Zapraszam na rustykalną tartę z gruszkami i brzoskwiniami."

Składniki:

  • kostka masła
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki wody
  • 3 gruszki
  • 2 duże brzoskwinie
  • jajko+cukier do posypania

Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na kawalki masło - całość zalewamy wodą i szybko ugniatamy - możemy to zrobić za pomocą malaksera lyb ręcznego miksera.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je do formy od tarty albo tortownicy.

Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki i brzoskwinie. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem - również część odsłoniętą.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 25-30 minut do zarumienienia.
Studzimy w formie.
Smacznego!






Komentarze