Muffiny z malinami

"Jeżeli ktoś myśli, że jest już po malinach to się grubo myli! W piątek kupiłam piękną łubiankę malin, które wykorzystam nie tylko w przetworach, ale również  w smacznych ciastach, albo babeczkach, takich jak te dzisiejsze. Są proste w przygotowaniu, a smakują tak dobrze, że nawet eM sięgną po następną - a On raczej nie przepada za muffinami :). Jeżeli tylko macie ochotę, zapraszam na bardzo miękkie, wilgotne babeczki z soczystymi malinami i kruchym wierzchem. Komu, komu? :)"

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżka ekstraktu cynamonowego
  • 260 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • szklanka malin
  • kruszonka: 60 g masła, 80 g cukru, 150 g mąki
Sposób przygotowania:
Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem, oliwą i śmietaną. Dodajemy ekstrakt cynamonowy i wszystko lekko mieszamy.

W drugiej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy.

Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto.

Przygotowujemy kruszonkę:
Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny.

Wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 25-30 minut.
Studzimy w formie.
Smacznego!





Komentarze