Galette jesienne
Galette, to rodzaj najprostszej rustykalnej tarty robionej od ręki, tak jakby od niechcenia. Jego sposób wytworzenia jest na tyle prosty, że każdy z nas da radę przygotować je w mgnieniu oka. Dziś przygotowałam dla Was Galette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym smakiem, dlatego koniecznie przygotujcie to ciasto na jakiś jesienny deser.
Składniki:
- kostka masła
- 6 łyżeczek cukru
- 3,5 szklanki mąki
- 4 łyżki wody
- 2 banany
- 3 gruszki
- 2 duże nektarynki
- cynamon
- mleko +cukier brązowy do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło - całość zalewamy zimną wodą i szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub ręcznego miksera.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy.
Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, nektarynki i banany. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby ciasto było szczelnie zamknięte. Ciasto smarujemy mlekiem wymieszanym z cynamonem i posypujemy brązowym cukrem - również część odsłoniętą.
Wspaniała ,lubię ten rodzaj ciasta,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpięknie poskładana, nie to co moja :)
OdpowiedzUsuń...wykonanie mistrzostwo ! A o samku nawet nie wspomnę.... Zazdroszczę :) !!! <3
OdpowiedzUsuń