Galette jesienne

Galette, to rodzaj najprostszej rustykalnej tarty robionej od ręki, tak jakby od niechcenia. Jego sposób wytworzenia jest na tyle prosty, że każdy z nas da radę przygotować je w mgnieniu oka. Dziś przygotowałam dla Was Galette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym smakiem, dlatego koniecznie przygotujcie to ciasto na jakiś jesienny deser.


Składniki:

  • kostka masła
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki wody
  • 2 banany
  • 3 gruszki
  • 2 duże nektarynki
  • cynamon
  • mleko +cukier brązowy do posypania

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło - całość zalewamy zimną wodą i szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub ręcznego miksera.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy.

Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, nektarynki i banany. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby ciasto było szczelnie zamknięte. Ciasto smarujemy mlekiem wymieszanym z cynamonem i posypujemy brązowym cukrem - również część odsłoniętą.



Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 25-30 minut do zarumienienia.
Studzimy w formie.
Smacznego!




Komentarze

  1. Wspaniała ,lubię ten rodzaj ciasta,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie poskładana, nie to co moja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...wykonanie mistrzostwo ! A o samku nawet nie wspomnę.... Zazdroszczę :) !!! <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!