Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi
"Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi. Jesienne, aromatyczne, wilgotne. Dzięki świeżej żurawinie lekko kwaśne, a dzięki skorupce orzechowo-miodowej przyjemnie chrupiące i słodkie. Bez dwóch zdań. To ciasto idealnie nadaje się na zimne, pochmurne wieczory przy ciepłej herbatce. To co, kto z Was skusi się na ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)"
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 jajka
- kostka masła śmietankowego
- 145 g cukru
- 210 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g świeżej żurawiny
- 50 g orzechów arachidowych
- 2 łyżki miodu naciowego
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy. Do przygotowanej masy maślanej dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy.
Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym.
Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 180-190`C.
Studzimy w formie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!