Ciasto z gruszkami do góry nogami
"Gruszki, gruszki, ciągle gruszki...Nie dziwcie się, przecież mamy wrzesień! Z szafy powoli możemy zacząć wyjmować swetry i ciepłe skarpety, a na wieczory szykować aromatyczne herbaty i takie wynalazki jak to ciasto. A dokładniej Ciasto z gruszkami "do góry nogami". Proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Kto chce?"
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 220 g mąki
- łyżka ekstraktu goździkowego
- 3/5 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 gruszki
- 2 łyżki miodu naciowego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Jajka ubijam razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy olej i ekstrakt goździkowy dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj dodajemy na przemian trochę mąki i trochę jogurtu naturalnego. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kwadraciki, następnie wrzucamy je do małego rondelka, podsypujemy cukrem i dusimy (tak jak na dżem) co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach wyłączamy gaz i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Na dno tortownicy ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut.
Po tym czasie studzimy w formie, a następnie przekładamy ciasto do góry nogami - tak aby owoce znalazły się na wierzchu. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!