Ciasto z gruszkami do góry nogami

"Gruszki, gruszki, ciągle gruszki...Nie dziwcie się, przecież mamy wrzesień! Z szafy powoli możemy zacząć wyjmować swetry i ciepłe skarpety, a na wieczory szykować aromatyczne herbaty i takie wynalazki jak to ciasto. A dokładniej Ciasto z gruszkami "do góry nogami". Proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Kto chce?"

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g mąki
  • łyżka ekstraktu goździkowego
  • 3/5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 gruszki
  • 2 łyżki miodu naciowego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:
Jajka ubijam razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy olej i ekstrakt goździkowy dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj dodajemy na przemian trochę mąki i trochę jogurtu naturalnego. Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kwadraciki, następnie wrzucamy je do małego rondelka, podsypujemy cukrem i dusimy (tak jak na dżem) co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach wyłączamy gaz i  odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Na dno tortownicy  ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut.
Po tym czasie studzimy w formie, a następnie przekładamy ciasto do góry nogami - tak aby owoce znalazły się na wierzchu. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!








Komentarze