Chleb żytni
"Nie ma chyba prostszego chleba niż ten drożdżowy. Szybki, prosty i co najważniejsze, bardzo smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni."
Składniki:
- 350 g maki żytniej
- 150 g mąki pszennej
- 5 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- szklanka ciepłej przegotowanej wody
- 1/2 szklanki mleka
- mak
- ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
Na sam początek, do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, rozkruszone na małe kawałki drożdże., mieszamy. Następnie łączymy ciepłą wodę z mlekiem i zalewamy tym wymieszaną wcześniej mąkę.
Ponownie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Odstawiamy na około 12 godzin - ja zostawiam na noc.
Piekarnik rozgrzewamy do 250`C, do piekarnika wstawiamy żeliwne naczynie z przykrywką i czekamy do momentu osiągnięcia żądanej temperatury.
W tym czasie gotową, wcześniej wymieszaną masę podsypujemy mąką i wykładamy na blat, lekko ugniatając aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto odkładamy zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut.
Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki to uzyskania złotego koloru.
Studzimy w naczyniu - bez przykrycia.
Smacznego!
czy wyrobione ciasto trzymać w lodówce czy w ciepłym miejscu przez 12 godzin ?
OdpowiedzUsuńW ciepłym miejscu przykryte sciereczka - może być ona lekko zwilzona ;)
Usuń5 g czy 5 dkg drożdży? :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam chlebek z małą zmianą, tzn. użyłam 50 g drożdży. Wyszedł wspaniale, choć rzeczywiście smak drożdży było mocno wyczuwalny... Czy miałam użyć 5 g tak jak to było w przepisie? Nie jest to z kolei za mało?
OdpowiedzUsuńChodziło o 5 g. Chlebek ma dużo czasu na podwojenie, a nawet potrojenie swojej objętości, dlatego tak mała ilość drożdży jest w tym przepisie zdecydowanie wystarczająca ;)
Usuń