Sernik z sezonowymi owocami

"Sernik jest dobry na wszystko! Na zimne wieczory i gorące dni :) Szczególnie, jeżeli podajemy go razem z sezonowymi owocami - tymi które najbardziej lubimy - maliny, czerwone lub czarne porzeczki, jeżyny albo jagody - do wyboru do koloru. Ważne, aby w ciepłe dni sernik był dobrze schłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami. Częstujcie się :)"

Składniki:
Kruchy spód:
  • 150 g masła
  • jajko
  • żółtko
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru

Masa serowa:

  • 600 g sera białego twarogowego
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • ulubione owoce


Sposób przygotowania:

Kruche ciasto :
Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się kleić, dosypujemy jeszcze trochę mąki i ręcznie ugniatamy, a następnie wkładamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`C.

Masa serowa:
Ser wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier i cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy.

Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy  rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.

W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej.

Do blaszki z kruchym spodem wylewamy ciasto, które wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.

Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia, dekorujemy ulubionymi sezonowymi owocami - podajemy na zimno.
Smacznego!





Komentarze