Sałatka lunch'owa
"Niebawem zaczyna się praca i szkoła do której tak niechętnie się wybieramy. Szczególnie jeżeli chodzi o posiłki. Bo co jeść, gdy nie mamy możliwości nic sobie podgrzać albo ugotować? Proste - mieść w zanadrzu coś co wcześniej zrobiliśmy. Na przykład taką sałatkę jak ta. Zdrowa, pełna witamin i dodatkowo bardzo pożywna. Kto chce?
Składniki :
- pomidor - duży
- mała sałata lodowa
- sałata czerwona
- papryka czerwona
- 3 łyżki kukurydzy gotowanej - lub z puszki
- 4 kromki pieczywa razowego + sól
- garstka pestek słonecznika i pestek z dyni
Mięso:
- 3 kotlety z piersi z indyka
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku, bazylii, oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, soli, świeżo mielonego pieprzu
Na dresing
- oliwa orzechowa
- sok z połówki cytryny
- łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz kolorowy do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką.
Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, Pomidory kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy.
Pestki z dyni i pestki słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor.
Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy.
Do kubeczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek. Wsypujemy przyprawy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut.
Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do słoiczka wsypujemy zioła i przyprawy, zakręcamy i mieszamy. Następnie tak przygotowaną mieszanką posypujemy kotlety. Smażymy na grillowej patelni posmarowanej lekko oliwą z oliwek . Odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na plasterki.
Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i posypujemy sucharkami.
Smacznego!
A gdzie w składnikach podane są pestki dyni i słonecznika? Hmmm, proszę uzupełnić, ;)
OdpowiedzUsuń