Sałatka lunch'owa

"Niebawem zaczyna się praca i szkoła do której tak niechętnie się wybieramy. Szczególnie jeżeli chodzi o posiłki. Bo co jeść, gdy nie mamy możliwości nic sobie podgrzać albo ugotować? Proste - mieść w zanadrzu coś co wcześniej zrobiliśmy. Na przykład taką sałatkę jak ta. Zdrowa, pełna witamin i dodatkowo bardzo pożywna. Kto chce?

Składniki :
  • pomidor - duży
  • mała sałata lodowa
  • sałata czerwona
  • papryka czerwona
  • 3 łyżki kukurydzy gotowanej - lub z puszki
  • 4 kromki pieczywa  razowego + sól
  • garstka pestek słonecznika i pestek z dyni
Mięso:
  • 3 kotlety z piersi z indyka
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku, bazylii, oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, soli, świeżo mielonego pieprzu
Na dresing 
  • oliwa orzechowa 
  • sok z połówki cytryny 
  • łyżeczka musztardy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól i pieprz kolorowy do smaku 
Sposób przygotowania: 
Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. 
Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, Pomidory kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy. 

Pestki z dyni i pestki słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor.

Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy.

Do kubeczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek. Wsypujemy przyprawy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut. 

Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do słoiczka wsypujemy zioła i przyprawy, zakręcamy i mieszamy. Następnie tak przygotowaną mieszanką posypujemy kotlety. Smażymy na grillowej patelni posmarowanej lekko oliwą z oliwek . Odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na plasterki.

Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i posypujemy sucharkami.
Smacznego!

Komentarze

  1. A gdzie w składnikach podane są pestki dyni i słonecznika? Hmmm, proszę uzupełnić, ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!