Półksiężyce z czereśniami

"Macie czereśnie? Jest już dość późno, więc jeżeli nie macie dostępu do świeżych czereśni, do tego wypieku możecie wykorzystać już zawekowane. Ciacha robi się szybko, wiele nie potrzeba. Kruche ciasto z prawdziwego masła, słodkie czereśnie i cukier z prawdziwą wanilią, to to, co sprawi, że smak tych ciasteczek zapamiętacie na długo. Przekonałam Was? Mam nadzieję :) "

Składniki:
  • 150 g masła
  • 4 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • jajko
  • szklanka cukru
  • 3 szklanki wydrążonych czereśni (świeżych lub zawekowanych)
  • cukier z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania:
Żółtka łączymy z cukrem, dodajemy jajko i mieszamy tak, aby powstał kogiel mogiel. 

Na blat wysypujemy mąkę, kroimy na małe kawałki masło które dorzucamy do mąki. Następnie dodajemy masę jajeczną - całość szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy okrągłą foremką małe ciasteczka.

Na każde ciasteczko układamy jedną, wydrążoną czereśnie i podsypujemy szczyptą cukru waniliowego.

Ciasteczka zwijamy w pół tworząc małe półksiężyce, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 15 minut - do złotego koloru.
Smacznego!



Komentarze