Placek brzoskwiniowy
"Weekendowa laba - czasem tak bardzo potrzebna, aby naładować wewnętrzne akumulatory. W trakcie tego tygodnia, układałam terakotę, sprzątałam ogród, dekorowałam ogród, wydawałam pieniądze których nie mam ;) i piekłam. Szczerze powiedziawszy, wszystko - bez wyjątku sprawiało mi radość. Jedynie trochę sił brakowało, a chciało się więcej i więcej. Ale dzień jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Przynajmniej w kuchni można się wyrobić - no chyba, że mówimy o cieście drożdżowym czy ekskluzywnych tortach - przy tym czasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto. Za sprawą jogurtu ciasto wychodzi cięższe, jeżeli jednak pominiecie ten składnik, lub zastąpicie go mlekiem - ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Zapraszam na letni Placek brzoskwiniowy."
Składniki:
- 5 jaj
- 160 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku
- 1/3 szklanki jogurtu - można zamienić na mleko, wtedy ciasto wyjdzie lżejsze :)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Pół szklanki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy jajka, ubijamy je z dodatkiem cukru i cukru waniliowego na najwyższych obrotach do
momentu podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i dalej miksujemy. Do tak przygotowanej masy dolewamy jogurt i
wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.
Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do wyłożonej papierem do pieczenia dużej prostokątnej formy
przekładamy ciasto, na jego wierzch wykładamy równomiernie po całym cieście
wcześniej pokrojone brzoskwinie.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około
35-40 minut. Studzimy w piekarniku - ja tę czynność pominęłam :)
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
świetnie wygląda:) dla mnie pycha:)
OdpowiedzUsuń