Kopiec gruszkowy


"Dziś czeka mnie sporo pracy. Tej prawdziwej z dziećmi a nie przy remoncie, choć pewnie w wolnych chwilach, będę myślami wracała mimo wszystko do remontu. Przede mną ostatni wolny miesiąc przed rozpoczęciem uczelni więc muszę się wziąć ostro do roboty. Reszta domowników też nie próżnuje, dlatego przygotowałam im wczoraj bardzo słodką niespodziankę na weekend. Dodam, że jest to propozycja gruszkowa, z tegorocznych zbiorów. Zapraszam na Kopiec gruszkowy! :)"

Składniki:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu goździkowego
  • 3 łyżki smakowej oliwy orzechowej
Dodatkowo:


  • 350 ml 30% śmietanki
  • 4 gruszki
  • kruszonka : 80 g masła, 100 g cukru, 80 g mąki, 1,5 łyżki sezamu
  • cynamon 
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.

Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy, następnie dosypujemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości - utworzenia się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy.

Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.

Na ostudzone ciasto wykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem.

Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście.

Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 8 minut w 180`C.

Na wcześniej przygotowane ciasto wysypujemy całą ostudzoną kruszonkę. 
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego!










Komentarze