Francuskie ciacha ze śliwką

"Nareszcie  spadł deszcz. Nie to, żeby mi upały przeszkadzały, ale wieczór bez podlewania ogródka, można spędzić na czymś ciekawszym. Na przykład w kuchni przy piekarniku oglądając jak rumienią się ciasteczka ze śliwkami :) Lubicie śliwki? Ja surowych nie za bardzo, ale za to pieczone smakują cudownie! Podczas pieczenia uwalnia się ich słodycz, którą bardzo lubię, no i trochę kwasku też się pojawia. Czyli dwa w jednym. Dziś prosty i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie śliwek. Potrzebujemy tylko francuskie ciasto, trochę śliwek i cukier oraz masło do smaku. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszam na francuskie ciacha ze śliwką."

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 12 śliwek
  • 1/3 kostki masła
  • cukier waniliowy
Sposób  przygotowania:
Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 12 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta ( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka układamy przekrojone na cząstki umyte i wydrylowane śliwki, dodajemy pół łyżeczki masła i posypujemy szczyptą cukru waniliowego. 

Pieczemy około 18 minut w 200`C
Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!



Komentarze

  1. Też chciałam ostatnio takie zrobić, chodziły mi po głowie, tylko śliwek w sklepie nie było akurat, skończyło się na nektarynkach :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!