Wianek drożdżowy z jagodami i kruszonką

"Jak Wasze Kanikuły? Moje pomalutku do przodu. Mało czasu dla siebie, dużo pracy poza domem, to i mało czasu dla kuchni :( ale przepisy ciągle piętrzą się w głowie i jak zacznę prawdziwą labę to i  kuchni się podciągnę. Ale, żeby nie było i na dziś coś Wam przygotowałam, a właściwie nie "coś" tylko Drożdżowy wianek z jagodami i kruszonką. Są tu jacyś chętni na to letnie ciasto?"

Składniki :
  • 65 g masła
  • 120 ml mleka
  • 13 g drożdży
  • 2,5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • żółtko do smarowania
  • szklanka jagód
  • kruszonka: 50 g masła, 70 g cukru, 70 mąki
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy, następnie łączymy z połową szklanki mleka i mieszamy. Dodajemy cukier i odstawiamy.

Resztę mleka lekko  podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na około 10 minut.

Do masła dolewamy drożdże, dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników - ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. A następnie każdą z nich rolujemy na blacie, lekko obsypanym mąką. Z gotowego ciasta zawijamy warkocz a końcówki zlepiamy ze sobą - zlepieniem do dołu. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy "na bogato" jagodami.

Przygotowujemy kruszonkę:
Miękkie masło rozgniatamy, dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy tworząc małe okruszki, które następnie posypujemy po cieście. Wstawiamy do rozgrzanego do 220`C piekarnika na około 20 minut. Studzimy na blaszce.
Smacznego!






Komentarze